N.Nərimanov r, Fətəli Xan Xoyski 85 +994125644972 info@gulnazdadashova.az
Gülnaz Dadaşova

Gülnaz Dadaşova: Şəkərli içkilər zərərsiz bir həzz kimi görünsə də..

Şəkərli içkilər bütün dünyada məşhur içki seçimidir, lakin onların istehlakı çəki artımı və ürək xəstəliyi riskinin artması da daxil olmaqla müxtəlif sağlamlıq problemləri ilə əlaqələndirilir.

Elmi-Tədqiqat Kardiologiya İnstitutunun direktoru professor Gülnaz Dadaşova bildirir ki, şəkərli içkilərin istehlakı ilə əlaqəli ən əhəmiyyətli risklərdən biri çəki artımıdır. Şəkərli içkilər yüksək kalorilidir və artıq kalori qəbuluna səbəb ola bilər ki, bu da piylənmənin inkişafına səbəb olur. Piylənmə ürək xəstəliyi üçün əhəmiyyətli bir risk faktorudur, çünki damarlarda yağ yığılmasına səbəb ola bilər ki, bu da infarkt və insult riskini artıra bilər.

Şəkərli içkilərin istehlakı da bədəndə xroniki iltihaba səbəb ola bilər ki, bu da ürək xəstəliklərinin inkişafına kömək edə bilər. Şəkərli içkilər qəbul etdiyiniz zaman bədəniniz şəkəri sürətlə mənimsəyərək qan şəkərinin səviyyəsinin yüksəlməsinə səbəb olur. Bu, zamanla insulin müqavimətinə səbəb ola biləcək insulinin sərbəst buraxılmasına səbəb olur. İnsulin müqaviməti, vücudunuzun qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləmək üçün insulindən daha az effektiv istifadə edə bilməsi deməkdir ki, bu da bədəndə xroniki iltihaba səbəb ola bilər.

Professorun sözlərinə görə, xroniki iltihab damarlara zərər verə bilər və ürək xəstəliyi riskini artıra bilər. İltihab damar divarlarının qalınlaşmasına və sərtləşməsinə səbəb ola bilər ki, bu da aterosklerozun inkişafına (damarlarda yağ lövhələrinin yığılması) səbəb ola bilər. Ateroskleroz damarları daralda bilər, həmçinin ürəyə qan axınını azaldır, infarkt və insult riskini artırır.

Gülnaz Dadaşova qeyd edir ki, tədqiqatlar ən çox şəkərli içki qəbul edən şəxslərin ürək xəstəliyinə tutulma riskinin ən az miqdarda istehlak edənlərə nisbətən 35% daha çox olduğunu müəyyən edib.

Şəkərli içkilərin istehlakını azaltmaq və daha sağlam bir pəhriz qəbul etmək ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edə bilər. Şəkərli içkilər yerinə su və ya şəkərsiz içkilərin seçilməsi və şəkərli içkilərin gündə birdən çox olmamaqla məhdudlaşdırılması ürək sağlamlığını əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər. Bundan əlavə, bütün qidalar, meyvələr, tərəvəzlər və yağsız zülallarla zəngin bir pəhriz istehlak etmək və işlənmiş qidaları, zərif karbohidratları və əlavə şəkərləri məhdudlaşdırmaq ürək xəstəliyi riskini azaltmağa və ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.

Şəkərli içkilərin ürək sağlamlığına mənfi təsirlərini vurğulayan araşdırmalar getdikcə artır. Journal of the American Medical Association-da dərc edilən bir araşdırma, gündə bir və ya daha çox şəkərli içki qəbul edən şəxslərin şəkərli içkilərdən nadir hallarda istifadə edənlərə nisbətən ürək xəstəliyinə tutulma riskinin 20% daha çox olduğunu ortaya qoydu.

Tədqiqat həmçinin müəyyən edib ki, gündə istehlak edilən hər əlavə şəkərli içki üçün ürək xəstəliklərinin inkişaf riski 19% artıb. Bu onu göstərir ki, şəkərli içkilərin istehlakındakı kiçik dəyişikliklər belə ürək sağlamlığına əhəmiyyətli təsir göstərə bilər.

Şəkərli içkilərin istifadəsi ilə bağlı ürək xəstəliyi və digər sağlamlıq problemləri riskini azaltmaq üçün bu içkilərin qəbulunu məhdudlaşdırmaq vacibdir.

Professor, tibb elmləri doktoru Gülnaz Dadaşova şəkərli içki istehlakınızı azaltmağa kömək edəcək bəzi məsləhətlər də verib:

  • Şəkərli içkilər yerinə su və ya şəkərsiz içkilər seçin.
  • Şəkərli içkilər istehlak edirsinizsə, gündə bir dəfədən çox olmamaqla məhdudlaşdırın.
  • Qəhvə və ya çayınıza şəkər əlavə etməkdən çəkinin.
  • Qablaşdırılmış qidaların və içkilərin etiketlərində şəkərin əlavə olunmadığını yoxlayın və ən az şəkər tərkibli məhsulları seçin.
  • Şəkərli içkiləri daha sağlam alternativlərlə, məsələn, meyvə suyu və ya şəkərsiz bitki çayı ilə qazlı su ilə dəyişdirin.

Bu içkilərin qəbulunu məhdudlaşdırmaq və mümkün olduqda daha sağlam alternativlər seçmək vacibdir. Gülnaz Dadaşova vurğulayır ki, pəhrizinizdə kiçik dəyişikliklər etməklə, ürək sağlamlığınızı yaxşılaşdıra və ürək xəstəliyinin inkişaf riskini azalda bilərsiniz.

Bir cavab yazın